2 pomysły na lekki obiad PALEO na wakacje

2 pomysły na lekki obiad PALEO na wakacje

Wakacyjne miesiące przynoszą wysyp sezonowych warzyw i owoców takich jak arbuzy, melony, truskawki, brzoskwinie, fasolka szparagowa, pomidory itp., które dostarczą w czasie upałów najważniejszych witamin i minerałów. Przy ich wykorzystaniu można znacznie urozmaicić swoją dietę PALEO. Dobrym uzupełnieniem lekkiego, letniego posiłku będą delikatne, niezbyt tłuste mięsa, nasiona i orzechy oraz ryby i jaja. Przedstawiamy 2 propozycje obiadów PALEO na wakacje.

Pieczony łosoś z ryżem z kalafiora z sałatką z roszponki z orzechami włoskimi

Składniki na 2 porcje:

  • filet z łososia (ok. 300-400g)
  • pół dużego kalafiora ok. 400g
  • 3 garście roszponki
  • 2 garście posiekanych orzechów włoskich
  • olej
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na dwie równe porcje, doprawiamy do smaku np. solą i pieprzem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy 20-25 minut.

Kalafiora ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Następnie na rozgrzanej patelni rozprowadzamy łyżkę oleju, przekładamy startego kalafiora i przyprawiamy do smaku np. solą, pieprzem, czosnkiem czy słodką papryką. Przez kolejne 6-7 minut smażymy warzywo na średnim ogniu, delikatnie mieszając.

Łososia i ryż z kalafiora przekładamy na talerz, podajemy z roszponką posypaną orzechami,

Lekka sałatka z pieczonym kurczakiem i awokado

Składniki na 2 porcje:

  • mięso z piersi kurczaka (ok. 300 g lub 2 sztuki)
  • przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra)
  • sałata lodowa
  • nasiona słonecznika
  • pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona cebula
  • cytryna do smaku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka przyprawiamy, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180° piekarnika. Pieczemy ok. 45 minut i pozostawiamy do wystudzenia.

Sałatę, cebulę, pomidory i awokado kroimy, mieszamy i polewamy łyżką soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka i posypujemy danie pestkami słonecznika.

Na upały – woda!

Oprócz tego latem nie wolno zapominać o wodzie – w ciepłe dni powinniśmy jej wypijać co najmniej 2 litry dziennie, a czasem nawet 3 litry (zależnie od potrzeb), by zachować odpowiednią kondycję organizmu i nie dopuścić do odwodnienia i udaru cieplnego. Wychodząc na zewnątrz, w czasie wyjątkowo upalnych dni należy pamiętać, aby mieć zawsze przy sobie butelkę lub bidon z wodą. Warto sobie urozmaicać smak wody poprzez dodanie plastra cytryny, kawałka arbuza czy liści mięty.

Odpowiednie nawodnienie i dostarczenie wartościowych pokarmów sprawi, że każdego letniego dnia będziemy cieszyć się dobrym samopoczuciem i energią do działania.