Opakowania na żywność do gastronomii – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Opakowania na żywność do gastronomii – na co zwrócić uwagę przy wyborze?

W dzisiejszych czasach coraz więcej restauracji i lokali gastronomicznych decyduje się na działalność dwutorową – podawanie dań w lokalu i ich sprzedawanie na wynos. Coraz więcej jest również firm cateringowych i producentów diet pudełkowych, którzy potrzebują sprawdzonych i solidnych pojemników na żywność. Jak wybierać opakowania dla gastronomii, aby pod każdym względem sprawdzały się na sto procent?

Solidne, trwałe i wytrzymałe

Opakowania na żywność dla gastronomii muszą być odporne na wszystko, co może je uszkodzić na etapie pakowania jedzenia, transportu, a także przechowywania. Jest więc oczywiste, że – pomimo iż zwykle są to opakowania jednorazowe – nie mogą być to pojemniki słabej jakości. Bardzo dobrze sprawdzają się rozwiązania z tworzyw sztucznych, które są mocne, trwałe, odporne na obciążenia i uszkodzenia, a także na działanie wysokich temperatur. Wybierając pojemnik, należy również zwrócić uwagę, czy nie odkształca się pod wpływem znajdujących się w nim produktów – dobrej jakości opakowanie zawsze powinno zachowywać swój kształt.

Dopasowane do rodzaju produktów

Wybierając opakowania, w które będziemy pakować produkty żywnościowe czy gotowe dania, warto zwrócić również uwagę na ich pojemność, kształt oraz konstrukcję. W przypadku pakowania zup czy dań płynnych, dobrze sprawdzają się pojemniki w kształcie plastikowych misek. Można je dodatkowo zgrzać za pomocą specjalnej folii, dzięki czemu zapakowany produkt nie wypłynie podczas transportu. Na dania obiadowe warto natomiast przeznaczyć pojemniki złożone z dwóch lub trzech komór. W ten sposób oddzielimy poszczególne elementy potrawy od siebie – dojadą do klienta w stanie idealnym, nie mieszając się ze sobą.

Bezpieczne dla konsumentów

Każde pojemniki, w które pakowana jest żywność, powinny posiadać specjalne atesty i certyfikaty, które są wymagane od wszystkich produktów mających kontakt z żywnością. Tworzywo, z jakiego wykonane jest opakowanie, powinno być bezpieczne, nie może wydzielać żadnych sztucznych zapachów, ani wchodzić w kontakt z żywnością, nawet podczas wysokich temperatur. Na tę kwestię należy bezwzględnie zwrócić uwagę podczas wybierania opakowań i pojemników do pakowania dań na wynos.

Od dobrego producenta

Dobry, renomowany producent opakowań gastronomicznych to dla klienta gwarancja pewności, jakości, a także bezpieczeństwa przechowywanej żywności. Warto wybierać rozwiązania pochodzące od producentów znanych na rynku opakowań oraz polecanych przez innych klientów z branży HoReCa. Na jakości nie należy oszczędzać – kupowanie tanich opakowań to prosta droga do problemów z pakowaniem jedzenia i klientów, którzy niezadowoleni z jakości pakowania, przy następnym zamówieniu posiłków skorzystają z usług konkurencyjnego lokalu.