Polska jest jednym z wielu państw, w których mieszkańcy najchętniej spożywają drobiowe jaja i mięso. Wynika to z prozdrowotnych właściwości tego typu produktów, ich wysokiej dostępności oraz stosunkowo niskiej ceny. Jednak pomimo dużej popularności drobiu, producenci zmuszeni są do podwyższania jakości swojego asortymentu w związku z rosnącymi oczekiwaniami konsumentów.
Czynniki wpływające na jakość jaj
Główne kryteria oceny tego typu produktów to barwa skorupy, wielkość oraz wartość odżywcza. Do czynników wpływających na powyższe czynniki zaliczyć można pochodzenie niosek, czyli ich rasę. Na jakość jaj wpływ ma również wiek kury, gdyż te znoszone przez młode osobniki będą zdecydowanie mniejsze, ale ich skorupa będzie bardziej wytrzymała niż w przypadku jaj pochodzących od starszych niosek. Na chęć zakupu jaj przez konsumentów bezpośredni wpływ ma oczywiście wygląd produktu, który zwykle wiązany jest ze smakiem. Powszechnie uważa się bowiem, że jaja o ciemnej skorupie zawierają żółtka o bardziej intensywnej barwie. To z kolei (chociaż niesłusznie) ma zapewnić lepszy smak i więcej wartości odżywczych. Natomiast na wielkość jaj wpływa wiek kury oraz jej rasa. Nie bez znaczenia pozostają także ogólne warunki chowu. Co ciekawe, okazuje się, że jaja pochodzące od kur utrzymywanych w klatkach odznaczają się co do zasady większą masą niż jaja kur hodowanych na ściółce. Kolejnym czynnikiem mającym niebagatelny wpływ na jakość jaj jest sposób żywienia ptaków. Pasze dla drobiu powinny być przede wszystkim odpowiednio dobrane do ich wieku i warunków hodowli. Muszą one także uwzględniać aktualny stan zdrowia i indywidualne potrzeby zwierząt. Na stan zdrowia kur, a co za tym idzie na jakość znoszonych przez nie jaj, bezpośredni wpływ ma także odpowiednia profilaktyka weterynaryjna. Istotną rolę w tym zakresie pełni też ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu. W związku z tym warto podawać ptakom pokarm naturalnego pochodzenia, który przyczyni się do poprawy ich stanu zdrowia, a w efekcie umożliwi optymalizację produkcji.
Czynniki wpływające na jakość mięsa drobiowego
Do głównych wyznaczników jakości białego mięsa zalicza się jego wygląd, smak i wartość odżywczą. Na czynniki te wpływa w szczególności płeć osobnika oraz sposób przetwarzania i przechowywania produktu (np. temperatura, światło). Mięso drobiowe wysokiej jakości musi odznaczać się jasnoczerwonym kolorem oraz neutralnym zapachem. Natomiast smak uwarunkowany jest przede wszystkim paszą oraz dodatkami paszowymi, które otrzymuje drób. Za wartości odżywcze zawarte w mięsie odpowiada z kolei m.in. ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu. Pozwala to bowiem na naturalny, zbilansowany wzrost i rozwój zwierzęcia.
Wpływ żywienia ptaków na jakość jaj i mięsa
Warto zwrócić uwagę, że pasze dla drobiu o odpowiedniej zawartości składników odżywczych mają największy wpływ na wysoką jakość jaj i mięsa drobiowego. Dietę ptaków warto uzupełnić o wysokojakościowe dodatki paszowe dla drobiu, bazujące na naturalnych, eubiotycznych składnikach. Ich regularne podawanie pozwala na polepszenie ogólnej jakości hodowli oraz podniesienie wyników produkcyjnych.
Polecanym dodatkiem paszowym dla drobiu jest adiCoxSOL® PF. Zawiera on naturalne składniki, pozytywnie wpływające na pracę układy odpornościowego i pokarmowego. Jego działanie przyczynia się do zwiększania apetytu ptaków oraz wzmagania wydzielania enzymów trawiennych i kwasu solnego. Natomiast pasze dla drobiu wzbogacone dodatkiem adiHepaSOL® PF umożliwią zwiększenie wyników produkcyjnych danej hodowli. Składniki zawarte w tym suplemencie wpływają bowiem na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego drobiu w wyniku zwiększenia przyswajalności tłuszczów i białek z pokarmu oraz wzmożenie apetytu. Ten dodatek paszowy do drobiu zapewni ponadto lepsze działanie narządów trawiennych oraz wzmocni pracę układu odpornościowego zwierząt.
Na jakość jaj i mięsa drobiowego wpływa wiele czynników. Bez wątpienia jednym z najważniejszych z nich jest sposób żywienia. Nie bez znaczenia pozostaje oczywiście naturalna suplementacja oraz ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie drobiu.