Czekolada na śniadanie – nasze propozycje

Czekolada na śniadanie – nasze propozycje

Czekolada na śniadanie – brzmi smacznie? Oczywiście! Ten smakowity deser możemy z powodzeniem wykorzystać w naszym codziennym menu bez obawy o swoje zdrowie. Wbrew pozorom czekolada to nie tylko przepyszna przekąska, ale także źródło magnezu oraz niewielkiej ilości kofeiny, która doda niezbędnej energii o poranku, zwłaszcza w pochmurne dni.

Aby w pełni cieszyć się z prozdrowotnych właściwości czekolady polecamy wybierać dobrej jakości, gorzką czekoladę deserową – im wyższa zawartość kakao (nawet do 99%), tym lepiej! Czekoladowy smak możemy także uzyskać, dodając kakao do naszych ulubionych, słodkich potraw. Już niewielka ilość tego przyjemnie czekoladowego pudru sprawi, że nasze dania i desery nabiorą nowego wymiaru, a połączenie ze zdrowymi, słodkimi dodatkami takimi jak owoce, orzechy, miód czy suszone daktyle sprawi, że bez obaw możemy zacząć dzień pożywnym i pysznym deserem na bazie czekolady.

Tradycyjna owsianka na słodko

Owsianka nazywana jest królową śniadań – co do tego nikt nie ma wątpliwości! Jest banalnie prosta w przygotowaniu: wystarczy zalać pół szklanki płatków wodą lub mlekiem i gotować na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Dla zapracowanych polecamy szybszy sposób – zalanie odmierzonej ilości płatków wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem przez całą noc. Do tak przygotowanej bazy możemy dodać dowolne dodatki: w wersji czekoladowej polecamy wzbogacenie naszej owsianki o świeże maliny i pokruszoną gorzką czekoladę. Kawałki czekolady częściowo rozpuszczą się, co z połączeniu z cierpkimi malinami tworzy wyjątkowe połączenie smaków, a błonnik zawarty w płatkach owsianych zapewni uczucie sytości na długo.

Wegański krem czekoladowy

Krem czekoladowy to propozycja uwielbiana przede wszystkim przez dzieci – podpowiadamy, jak przygotować jego zdrowszą, wegańską wersję. Możemy wykorzystać obrane i zmielone orzechy laskowe, olej kokosowy, syrop z agawy, mleko migdałowe i oczywiście kakao. Tak przygotowany krem możemy wykorzystać do smarowania pieczywa, naleśników czy gofrów oraz… Wyjadać łyżeczką prosto ze słoika. Uwaga! Ten smak uzależnia . Proponujemy także prostszą wersję dwuskładnikową: wystarczy garść suszonych daktyli zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, odsączyć i zblendować na gładką masę, dodając łyżeczkę kakao. Jego przygotowanie zajmie nam mniej niż zaparzenie kawy, a dzięki zawartości naturalnego błonnika i cukru owocowego jest o wiele zdrowszy i bardziej sycący niż sklepowe kremy czekoladowe.

Dwukolorowe gofry czekoladowe

Tę propozycję śniadania polecamy serwować w dni wolne od pracy – przygotowanie gofrów jest nieco bardziej pracochłonne, ale może stanowić doskonałą okazję, by zaangażować do ich przygotowania całą rodzinę. Przepis jest prosty: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru, szczypta soli, 0,5 szklanki oleju i 1 szklanka mleka. Aby urozmaicić wygląd naszego śniadania-deseru, ciasto polecamy podzielić na dwie części i jedną z nich wzbogacić o kakao. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy po łyżce z obydwu misek tak, aby zarówno ciemna jak i jasna masa nieregularnie się ze sobą wymieszały i pieczemy przez 3-3,5 minuty. Tak przygotowane gofry nie wymagają przystrojenia – kolorowy wzór stanowi ozdobę samą w sobie! Polecamy także spróbowanie wegańskiej propozycji czekoladowych gofrów: wówczas zamiast jajek użyjemy ubitej wody odlanej z ciecierzycy, a mleko zastępujemy roślinnym napojem, np. migdałowym

Czekoladowe przepisy są prostym pomysłem na rozpoczęcie pysznego dnia. Czekolada nie tylko wyśmienicie smakuje ale także poprawia humor, co potwierdzić może każdy, kto zaczął dzień z naszymi śniadaniowymi propozycjami.