Borówki w roli głównej – sprawdź, w jakich ciastach warto ją uwzględnić

Borówki w roli głównej – sprawdź, w jakich ciastach warto ją uwzględnić

Borówki to bardzo popularny rodzaj owoców. Te błękitne leśne skarby o niesamowitych właściwościach zdrowotnych i charakterystycznym, nieco kwaśnym smaku idealnie pasują do wielu słodkich deserów. Z tego powodu już dawno podbiły serca profesjonalnych cukierników. Dowiedz się, dlaczego w przepisach na ciasta na zamówienie tak często znajdują się borówki i w jakich plackach smakują najlepiej.

Borówki jako składnik deserów

Borówki to owoce leśne, które rozpoznaje się bardzo łatwo ze względu na ich ciemnoniebieski lub mocno purpurowy kolor. Na świecie występuje kilka różnych odmian, ale w branży cukierniczej króluje borówka amerykańska, większa i słodsza kuzynka polskiej jagody. Ten konkretny rodzaj od setek lat dominuje w kuchni jako wspaniały dodatek do wszelkiej maści deserów. Amerykanie tradycyjnie spożywają ją ze specjalnymi naleśnikami, ale w Europie dodaje się je do najróżniejszych słodkich przekąsek. Zazwyczaj kojarzą się nam z jakąś ważną okazją – niemal wszystkie przygotowywane przez cukierników ciasta na zamówienie, np. torty weselne lub urodzinowe, mają w sobie borówki.

Borówki jako składnik ciast – przykłady

W takim razie, w jakich rodzajach ciast warto uwzględnić borówki? Jak się okazuje, nie ma na to z góry ustalonej reguły. Ich niepowtarzalny, lekko kwaskowaty smak pasuje do najróżniejszych wypieków. Poniżej znajdziecie kilka przykładów dań, w których borówki idealnie komponują się z pozostałymi składnikami.

Tarta z borówkami i masą serową

To ciasto przypomina tradycyjny amerykański placek z jabłkami, jednak serwowany z masą serową i borówkami na wierzchu zyskuje zupełnie inny smak. Borówkowa tarta wygląda, smakuje i pachnie wybornie, a jej przygotowanie jest niezwykle proste. Każdy, kto zdecyduje się ją przyrządzić w zaciszu własnego domu, z pewnością zachwyci swoich gości oraz członków rodziny.

Tort czekoladowy z masą budyniową, borówkami i malinami

Torty to najczęściej przygotowywane ciasta na zamówienie – ich przygotowanie jest dość czasochłonne niż w przypadku innych placków. Jego forma, kształt, sposób dekoracji lub wykorzystane składniki zależą głównie od fantazji cukiernika. Z kwaśnym smakiem borówek dobrze łączą się maliny, maślany krem na bazie budyniu oraz biszkopt, najlepiej czekoladowy. W ten sposób otrzymuje się jeden z najpyszniejszych deserów na wyjątkowe okazje.

Sernik na zimno z galaretką i owocami

Borówki sprawdzają się również w przypadku ciast, które nie wymagają pieczenia. Delikatny, puszysty sernik na zimno z owocami zatopionymi w galaretce stanowi wyjątkowo orzeźwiający deser na ciepłe dni. W dodatku jego samodzielne wykonanie nie sprawi żadnego problemu, ponieważ wystarczy jedynie odrobina cierpliwości podczas oczekiwania na stężenie kolejnych warstw.

Ciasta z borówkami w roli głównej

Nic w tym dziwnego, że ciasta na zamówienie od zawodowych cukierników przeważnie zawierają w sobie borówki. Ich kwaśny posmak sprawia, że pasują do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym do tradycyjnych drożdżowców, biszkoptów, kruszonek czy masy sernikowej. Ponadto świetnie smakują w połączeniu z innymi owocami sezonowymi, np. truskawkami lub malinami. Z tego powodu borówki służą jako sposób na wzbogacenie smaku deserów i przełamanie naturalnej słodyczy ciast.