Kiedy pasja do wina przeradza się w profesjonalne zamiłowanie do zawodu, dobrze jest pomyśleć nad wartościowym kursem sommelierskim, który wyznaczy kierunki naszego dalszego rozwoju w tej dziedzinie. Profesjonalny sommelier to artysta, który operuje szeroką wiedzą w zakresie win oraz potrafi zarazić innych fascynacją do świata win. Słuchając zawodowego sommeliera chcemy, by był naszym przewodnikiem, aby zdradzał nam sekrety poprawnej degustacji i nauczył nas odpowiedniego dobierania win do potraw.
Profesjonalny sommelier powinien charakteryzować się wrażliwym smakiem, nieskazitelnym zmysłem węchu oraz pasją. Oprócz wiedzy teoretycznej powinien posiadać nienaganną prezencję i wysoką kulturę osobistą. Pozytywnym aspektem jest także umiejętność cierpliwego słuchania, doradzania oraz elokwencja i wyrafinowany styl przekazywania wiedzy z zakresu winiarstwa.
Podstawowe umiejętności sommeliera
Wśród podstawowych umiejętności sommeliera warto wymienić tj.:
- doskonała znajomość różnych rodzajów win
- odpowiednie zdolności interpersonalne, pozwalające zachęcić do degustacji wina
- elokwencja i rzetelność w obsłudze gości/klientów
- zdolności dopasowywania win do potraw
- profesjonalne umiejętności w zakresie podawania i serwowania wina (jego otwieranie, nalewanie oraz dobór odpowiednich kieliszków)
Szkolenia i kursy sommelierów
Kurs somelierski to pierwszy krok, aby uzyskać rzetelną, pogłębioną wiedzę na temat win pochodzących z różnorodnych rejonów świata i sposobów ich podawania. Oferta szkoleń sommelierskich skierowana jest zazwyczaj do osób pracujących w restauracjach, ale również do miłośników win i właścicieli przydomowych piwnic winiarskich. Wiedza winiarska to bogactwo tajników i ciekawostek, którymi można zaskoczyć swoich znajomych, gości oraz klientów (w zależności od okoliczności jej wykorzystywania).
Prawdziwy sommelier powinien znać bieżące trendy i nowości na rynku winiarskim. Poszerzanie wiedzy na temat win i ciągła nauka – to klucz do bycia profesjonalnym znawcą win. Pasja do tego zawodu powinna nam towarzyszyć zawsze i wszędzie, źródłem poszukiwań i inspiracji mogą być różnego rodzaju wyjazdy, szkolenia i kursy sommelierskie. Można na nich spotkać fenomenalnych znawców praktyki sommelierskiej, którzy z chęcią podzielą się z nami swoją wiedzą.
Zdobywając cenną wiedzę z zakresu sommelierstwa, można stać się wyjątkowym znawcą win. Idzie za tym prestiż oraz obszerna wiedza, którą można wykorzystać w wielu sytuacjach – zarówno prywatnych jak i służbowych.
Praca sommeliera – nie tylko w restauracji
Jako profesjonalny sommelier można znaleźć pracę w restauracji lub w hotelu. Oczywiście trzeba wcześniej ukończyć zawodowy kurs sommelierski i wykazać się odpowiednimi umiejętnościami ważnymi podczas obsługi klientów. Sommelier może również pracować w zakresie doradztwa winiarskiego dla firm, może prowadzić swój własny blog winiarski albo założyć rodzinną firmę, produkującą domowe wina. Wszystko zależy od kierunku naszego działania. Ważne, aby podczas tworzenia i kreowania własnej przyszłości związanej z zawodem sommeliera – nieustannie się rozwijać, zdobywać wiedzę i cenne doświadczenia. Wówczas praca staje się pasją lub na odwrót. W dziedzinie sommelierstwa liczy się bowiem zamiłowanie do świata win – i tego, co z nimi związane – czyli ich tradycji, odkrywania bukietów smaków i dopasowywania do różnorodnych dań. Kurs sommelierski jest tylko początkiem wspaniałej podróży i przygody po krainie pełnej zaskakujących smaków i aromatów.